بر اساس گزارش واحد خبر آهن ملل اصفهان، بیشترین حجم صادرات محصولات فولادی ایران به کشور عراق اختصاص مییابد. در واقع میتوان گفت که دو کشور عراق و افغانستان بازار هدف صادراتی محصولات فولادی ایرانی هستند. بسیاری از صادرات محصولات فلزی کشور ایران به کشورهایی مانند عراق و افغانستان اختصاص مییابد. آمارها نشان میدهند که اکثریت این مبادلات تا پیش از تحولات ارزی به صورت ریالی انجام میگرفتهاست.
به دلیل وضع قوانین در حوزه تعهد ارزی، صادرات به کشورهایی مثل عراق و افغانستان که تا پیش از این به صورت ریالی انجام میگرفت، محدود شد. با این حال بیش از یک سال است که صادرات به کشورها همراه با تعهدات ارزی انجام میشود. در حال حاضر این روند برای انجام مبادلات به عادت تبدیل شده و در صورتی که تعهدات ارزی برداشته شود، ممکن است نرخ کالا شکسته شود. علاه بر این، برداشتن تعهدات ارزی باعث برنگشتن ارز دلاری به کشور میشود و در واقع دست تولیدکنندگان و صادرکنندگان در این مورد بسته خواهد شد. به این ترتیب، به نظر میرسد که در حال حاضر برداشتن تعهدات ارزی تصمیمم مناسبی نباشد. یکی از دلایل این امر را میتوان افزایش قاچاق محصولات فولادی در صورت انجام صادرات ریالی دانست.
برای برخی از فعالان حوزه فولاد این پرسش مطرح میشود که آیا امکان صادرات فولاد ایران با رفع محدودیت تعهد ارزی بیشتر نخواهد شد؟
تا پیش از این امکان صادرات فولاد ایران برای تجار نیز وجود داشت، اما در حال حاضر و با تصمیمگیری ایجاد تعهدات ارزی فقط تولیدکنندگان اجازه صادرات دارند و ارز آنان نیز باید بازگردد. همانطور که اطلاع دارید، نرخ تمام شده محصولات فولادی برای کشور ایران نسبت به سایر کشورها پایین است. همین مسئله باعث افزایش تقاضا شدهاست. بر همین مبنا، در صورتی که مبادلات فولاد به صورت ریالی انجام شود، در مقابل ارزی وارد کشور نخواهد شد.
منبع: آهن ملل اصفهان (ahanmelal)