بازار داخلی و جهانی سنگ آهن
بر اساس گزارش واحد خبر آهن ملل اصفهان در مورد گزارش آهن و فولاد هفته 47 میلادی، هفته گذشته در بازار چین قیمت سنگ آهن به دلیل افزایش قیمت سنگ آهن بالا رفت. میانگین قیمت سنگ آهن وارداتی با خلوص 62 درصد از قیمت 83 دلار در هفته گذشته به 87 دلار برای هر تن خشک سی اف آر افزایش یافت. برای نهمین هفته متوالی در هفته گذشته موجودی بازار فولاد چین در حدود 753 هزار تن کاهش یافت. وضعیت کنونی بازار سنگ آهن نشان میدهد که هم اکنون میزان تقاضا در بازار برای ساخت و ساز مطلوب است. بنابراین، میتوان فعلا بازار سنگ آهن در مورد تقاضا را مثبت دانست.
طبق گزارش یومتال، در بازار سنگ آهن ایران قیمت نهایی سنگ آهن مگنتیت با خلوص 61 درصد از نرخی معادل 40.8 دلار برای هر تن فوب به 43.8 دلار صعود کرد. علاوه بر این، قیمت سنگ آهن هماتیت صادراتی با خلوص 61 درصد از قیمت 37.7 دلار به 40.7 دلار برای هر تن فوب دست یافت.
بازار جهانی و داخلی قراضه آهن
طبق بررسیهای واحد خبر آهن ملل اصفهان، در هفتهای که گذشت در ترکیه قیمت قراضه آهن سنگین وارداتی کلاس 1 و 2 در حدود 2 دلار برای هر تن سی اف آر رشد یافتهاست. بعضی از افراد قیمتی معادل 260 دلار نیز برای قراضه پیشنهاد میدادند که مورد قبول عرضهکنندگان واقع نمیشد. قیمت قراضه آهن روسیه نیز در ترکیه حدود 255 دلار هر تن سی اف آر بود. برای قراضه آهن وارداتی در تایوان هر کانتینر 4 دلار افزایش یافت و با قیمت 248 دلار هر تن سی اف آر معامله شد. در شرق آسیا برای قراضه آهن سنگین کلاس 1 و 2 وارداتی هر تن سی اف آر 275 دلار ثبت شد. در واقع قیمت این قراضه آهن 5 دلار رشد داشتهاست.
در هفته گذشته قیمت قراضه آهن سنگین کلاس 2 در بازار صادرات ژاپن درحدود 230 دلار برای هر تن فوب ثبات نسبی داشتهاست. بازار آمریکا شرایط متفاوتی دارد. قیمت قراضه آهن خرد شده روی 234 دلار برای هر لانگ میباشد و بر روی این قیمت ثابت ماندهاست.
بازار داخلی و جهانی بیلت
طبق بررسیهای محققان آهن ملل اصفهان، بازار صادرات بیلت سی آی اس در هفتهای که پشت سر گذاشتیم بهبود یافت و در کل از جو مثبتی برخوردار بود. به دلیل بهبود سنگ آهن و بازار قراضه آهن، عرضه تولیدات دسامبر محدود است و در کل بازار روندی مثبتی را در پیش گرفتهاست. پیشنهادها بین 380 تا 390 دلار برای هر تن فوب بودهاست. این روند قیمت در حالی بوده که در هفته گذشته بازه قیمت برای قراضه بین 370 تا 385 دلار بودهاست. در ترکیه قیمت بیلت صادراتی بین 390 تا 400 دلار برای هر تن فوب بود که این نرخ قیمت تا اواخر هفته ثابت ماند. قیمت بیلت در بازار داخلی نیز بین 400 تا 405 دلار برای هر تن فوب و درب کارخانه بدون تغییر ماند. در جنوب شرق آسیا قیمت بیلت وارداتی برای هر تن سی اف آر معادل 415 دلار نهایی شد.
حال به بررسی قیمت شمش فولادی در بازار ایران میپردازیم. قیمت شمش در هفته اخیر با ابهاماتی روبهرو بود. در روز یکشنبه قیمت این کالا 40038 ریال بود. این نرخ قیمت در روز چهارشنبه 39475 ریال رسید. کارخانه فولاد خوزستان در روز شنبه اخیر شمش خود را به قیمت 708 ریال افزایش و با قیمت نهایی 35812 ریال به فروش رساند. در روز سهشنبه بازار عرضه رونق گرفت و 30 هزار تن شمش به قیمت نهایی 36190 ریال به فروش رسید.
شمش فولاد خراسان در روز دوشنبه خریداری نداشت، اما در روز چهارشنبه 8 هزار تن شمش به قیمت 36270 ریال فروخته شد. این روند قیمت نشان میدهد که امکان رشد قیمت بیشتر در این بازار وجود دارد. با این حال، همچنان آهن اسفنجی و قراضه آهن با محدودیت عرضه مواجه است. پیرو همین مسئله، شمش نیز با کاهش عرضه روبهرو شدهاست.
شواهد حاکی از آن است که قیمت شمش در بازار روندی کاهشی را دنبال میکند. این مسئله دو علت عمده و مهم دارد. یکی از علل این محدودیت عرضه را میتوان به مشکلات اجتماعی پیش آمده در شرایط کنونی بازار به دلیل تصمیمگیریهای فعالان بازار فولاد دانست. علت دوم محدودیت عرضه شمش را میتوان به بهبود قیمت میلگرد و در نتیجه آرامش بازار آهن و فولاد مرتبط کرد. به دلیل محدودیت عرضه آهن اسفنجی و تداوم صادرات آن، احتمال دارد که قیمت شمش همچنان کاهش یابد. البته تمامی مسائل زیر در صورت عدم ثبات سیاسی امکان پذیر نمیباشد و قطعا بدون امنیت، بازاری وجود نخواهد داشت.
بازار داخلی و جهانی مقاطع فولادی
در هفتهای که گذشت قیمت میلگرد صادراتی ترکیه از ثبات مناسبی برخوردار بود. قیمت این کالا در بازه 415 تا 420 دلار برای هر تن فوب بود. علاوه بر این، قیمت میلگرد صادراتی سی آی اس برای هر تن فوب در بازه 400 تا 410 دلار ثبت شد و در همین بازه قیمت بدون تغییر ماند. در کشور چین در هفته اخیر قیمت میلگرد صادراتی در بازه 470 تا 475 دلار برای هر تن فوب ثبت شد که نسبت به روزهای پیش از آن 5 دلار رشد داشتهاست.
بازار آمریکا شرایط متفاوتی دارد. در این بازار قیمت میلگرد در حدود 455 یورو برای هر شورت تن درب کارخانه میباشد و در ثبات ماندهاست.
در این بخش به بررسی بازار مقاطع فولادی در ایران در هفتهای که گذشت میپردازیم. در روز شنبه قیمت میلگرد به طور میانگین برای هر کیلو 44359 ریال بود. در روز دوشنبه این قیمت به دلیل محدود عرضه شمش به 45275 ریال صعود کرد. قیمت این کالا از روز دوشنبه به بعد سیری نزولی به خود گرفت و تا 45101 ریال کاهش یافت. برخی از عوامل اقتصادی باعث افزایش قیمت میلگرد شد. در مقابل کاهش قیمت میلگرد به دلیل شرایط سیاسی پیش آمده، رخ داد.
اینکه چرا تا این اندازه قیمت میلگرد با شمش متفاوت است جای تامل دارد. هم اکنون این تفاوت قیمت به بیشتر از10 درصد رسیدهاست. قاعدتا به دلیل افزایش سود نوردکاران باید عرضه این محصول افزایش یابد و قیمت آن نیز کاهش یابد.
با وجود شرایط فعلی در بازار، کارخانههایی که شمش صادر میکنند، نگرانی کمتری نسبت به کارخانههایی که آهن اسفنجی تامین میکنند. بسیار از کارخانههایی که در داخل کشور فعالیت میکنند. با مشکل تامین آهن اسفنجی روبهرو هستند. به مراتب این مسئله میتواند بر روی قیمت شمش و میلگرد، عرضه آن و میزان عرضه آن اثرگذار باشد. هم اکنون چشمانداز مشخصی برای میلگرد وجود ندارد. در مورد تیرآهن نیز در هفته گذشته بازار از ثبات قیمت برخوردار بودهاست. در روز شنبه قیمت این کالا 51400 ریال بود. البته تا روز چهارشنبه قیمت به 51250 تنزل پیدا کرد. به دلیل مشکل بارگیری از اصفهان و تنشهای سیاسی رخ داده، تیرآهن ثبات قیمت خود را حفظ کرد.
بازار جهانی و داخلی ورق آهن
در هفتهای که گذشت تولیدکنندههای ورق گرم چین همچنان تمایلی به صادرات نداشتند و در بازار داخلی حاشیه سود بهتری داشتند. ورق گرم صادراتی 460 تا 465 دلار هر تن فوب شنیده شد که 10 تا 15 دلار نسبت به یک هفته قبل رشد داشت، ولی معامله صادراتی نهایی نشد. در بازار داخلی نیز ورق گرم تا 13 دلار رشد هفتگی داشت. همچنین ورق گرم صادراتی سی آی اس 390 تا 405 دلار هر تن فوب ثبت شد.
ورق گرم وارداتی در ترکیه 410 تا 420 دلار هر تن فوب ثبت شد و در جنوب شرق آسیا نیز ورق گرم وارداتی 443 تا 445 دلار هر تن سی اف آر بود.
در بازار داخلی امریکا ورق گرم تا 4 دلار افت داشته 526 دلار هر شورت تن درب کارخانه ثبت شد. در بازار داخلی اروپا نیز ورق گرم در 425 یورو هر تن درب کارخانه ثابت بود.
در بازار ورق ایران، قیمت ورق گرم ضخامت دو میلیمتر روز شنبه در اصفهان 60000 ریال بود که با فراز و فرود روبرو شد و تا آخر هفته به 57000 ریال رسید. محصول نورد و لوله اهواز که روز شنبه 55000 ریال بود. با همین روند تا پایان هفته به 54000 ریال رسید. از روز دوشنبه گیلان وارد بازار شد و روی قیمت این کالا اثر گذاشت. ورقهای گرم ضخامتهای 3 تا 15 میلیمتر محصول مبارکه که روز شنبه 58425 ریال قیمت داشت. تا روز دوشنبه به 61500 ریال رسید ولی پس از آن تنزل کرد و به 58775 ریال رسید. علت این فراز و فرود ورق گرم امیدواری بنکدارها و بازارسازی عدهای از تجار بود اما اتفاقاتی که در هفته گذشته در صحنه جامعه افتاد فرصتها را از دست بازار سازها خارج کرد. ورق گرم اکسین روند صعودی داشت و از 56100 ریال روز شنبه به 57417 ریال افزایش یافت در صورت ادامه افزایش قیمت ورق اکسین باید انتظار افزایش قیمت اسلب فولاد خوزستان را هم داشت. ورق کاویان مشابه همین روند را طی کرد، ولی قیمت اول هفته و آخر هفته آن تفاوتی نداشت و در 55100 ریال متوقف شد.
ورق سرد تنها روز سه شنبه و چهارشنبه بازار فعالی داشت و در محدوده قیمت 76600 ریال هر کیلو معامله میشد. این در حالی است که بازار این کالا چندان هم پر رونق نبود.
در روز شنبه میانگین قیمت ورق گالوانیزه 80441 ریال بود، اما این نرخ قیمت تا روز سهشنبه به 82535 ریال رسید. این افزایش قیمت ناشی از بالا رفتن قیمت ورق گرم و نرخ ارز بود اما از روز چهارشنبه قیمت برگشت و به 80741 ریال تنزل یافت. این نوسانات قیمت به دلیل کاهش نرخ ارز و به تاثیر از ورق گرم اتفاق افتاد.
منبع: آهن ملل اصفهان (ahanmelal)